måndag 27 augusti 2012

Filmer om slag?

Det finns ett otal filmer som anknyter till berömda fältslag. Filmen vi såg några klipp från idag kan nog inte räknas som en riktig fältslagsfilm då filmen snarare är en klassisk äventyrsrulle. Lite drama, mycket svärdfäktande och ett stort dramatiskt slag som avslutning. För att verkligen klassificeras som en fältslagsfilm så skall hela filmen handla om fältslaget och slaget skall vara huvudhandlingen. Alltså - rätt ovanliga filmer!

Det finns dock några riktiga fältslagsfilmer och några produktioner är riktiga mastodonter. T.ex. Gettysburg med Martin Sheen som general Lee. Om jag inte minns fel så är den filmen 4 - 5 timmar lång. Masada kan möjligen räknas, men möjligen som en fältslagsserie.

Det finns även några riktigt bra fältslagsfilmer från Andra världskriget. Jag tänker på Den längsta dagen och A Bridge Too Far. Cornelius Ryan är författaren bakom dessa filmer. Böckerna låg till grund för filmerna och inte tvärtom. Det värsta som finns är när boken kommer efter filmen. Böckerna är dock möjligen de bästa dokumentära skildringarna av D-day och Market Garden jag läst. Hans böcker brukar finns varje år på bokrean. Ryan slår Beevor med längder i slaget om krigsförfattarskapet. Inget ont om Beevor utan snarare en uppmaning till er, läsare, att upptäcka en annan författare.

Har du något annat tips om en fältslagsfilm?
_____________________
För er som läser denna blogg, men inte tänker göra blogg-examinationen utan utställningen tipsa gärna dina kamrater om roliga formidéer.

Mitt tips är att inte tänka A3-plansch! Tänk digitalt! Möjligen kan er utställning kunna läggas ut här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar