fredag 14 september 2012

Doktor Zjivago (1965)


Doktor Zjivago är en film som handlar om en persons livsöde, innan under och efter den ryska revolutionen. Början av filmen skildrar tiden före den ryska revolutionen. Det är en kall vinter i Moskva där allt är frid och fröjd (nästan). Sakta men säkert börjar delar av den intellektuella medelklassen göra protester mot det tsariska styret och de fattiga arbetarna blir snabbt engagerade. I en scen ser man hur en ung man, Pasja, blir stoppad och hotad av två poliser (dragoner) då han delar ut flyers och på så sätt uppmuntrar det ryska folket till revolution. Det som kan anses som mindre trovärdigt i denna företeelse är hur motståndet från makten framläggs. Man får inte se någon tortyr eller annan typ av stark motståndskraft som faktiskt pågick bakom kulisserna. Istället några svaga hot som i och för sig avskräcker Pasja.

I filmen framstår den gryende revolutionen som ett skämt från överklassens perspektiv. De skrattar åt den, och fortsätter att mingla på sina fina fester med vackra kristallkronor och mönstrade heltäckningsmattor. Men tanken om att en revolution skulle ta fart kunde väl inte vara helt obekant? Oroligheterna eskalerar och man får se hur dragonerna misslyckas med att slå ner de allt häftigare protesterna, vilket betyder att revolutionen har satts i rörelse. Huvudpersonen Jury, som framstår som en hjälte med stark moral, sympatiserar med revolutionen trots att han fråntas större delar av sin bostad och att hans fru och barn får leva i fattigdom. Han blir  av den nya kommunistiska makten misstänkt pga. hans familjehistoria, sociala status och sina utgivna poesiböcker som betraktas som en symbol för borgerligheten. Detta ledde till att Jury tillsammans med sin familj tvingas fly från Moskva till landsbygden, där de är i säkerhet. Jury verkar vara predestinerad för ett tragiskt slut. Filmen avrundas med att hans fru och två barn åker till Paris i exil, han förlorar sin älskarinna Larissa och sitt tredje barn. I sin ensamhet lever han ett mörkt liv i Moskva medan hans barn utsätts för diverse livsöden som exil, fattigdom och osäkerhet.  Under den här tiden var hemliga poliser och angivare en vanlig metod för att identifiera personer som Jury.

Doktor Zjivago är en film med en starkt romantiserad dramaturgi där man bara får en glimt av hur eländigt det var under denna epok. Filmen visas utifrån Jury Zhijvagos perspektiv, en ung idealist som målas upp som en hjälte som lätt kan uppfattas som naiv.
Filmen påvisar överklassens sätt att umgås där det är svårt att få en inblick i hur det såg ut i andra familjer och samhällsklasser. På grund av detta kan man påstå att filmen saknar perspektiv. De historiska dragen i filmen är i stora drag trovärdiga då man kan verifiera trovärdigheten med forskning och böcker.  Filmen skildrar en klasskamp från ett perspektiv. Livet var för många under denna tid tufft och det finns viktiga detaljer som inte ges utrymme i filmen. Till exempel detaljer om hur det praktiska vardagslivet gick till, hur tsarens maktapparat och polisväsende arbetade mot revolutionen. Omvälvande samhällsförändringar är aldrig smärtfria och förändring av samhällsskick medför umbäranden. Filmen kanske inte ger en ärlig helhetsbild av den tragik som många under den ryska revolutionen fick genomlida, man fick bara en glimt av hur eländigt det var.  Istället lades fokus på dramatik och komplexa kärleksförhållanden.
Sammanfattningsvis tycker jag att filmen är mindre trovärdig för att skildra en i grunden så omfattande samhällsrevolution som den i det feodala tsarriket. Det vill säga att gå från ett samhälle som präglas av extrema samhällsklasser till ett samhälle präglat av kollektivism och folkmord. 

1 kommentar:

  1. Välskriven text med intressant innehåll. Du väckte mitt intresse för att se denna film. Dock kunde filmanalysen innehålla mer bakgrund. Exempelvis vem som har finansierat filmen, har den haft en liten eller stor budget, vem riktar sig filmen till etc.

    SvaraRadera