måndag 17 september 2012

Troja


Historien om det trojanska kriget kommer ursprungligen från Iliaden och Odyssén, troligen de mest äldsta texterna skrivna av greken Homeros, cirka 700 år f.Kr. Berättelsen om Troja varar omkring 1200 år fr. Kr, kriget startar med förbjuden kärlek. Prins Paris förälskar sig i den spartanska drottningen Helena och för sedan henne med sig till Troja hans hemstad, där hans bror Hector anses som den största trojanske förebilden. Med krigshjälten Akilles i täten ger sig den grekiska armen av till Troja för att hämta tillbaka drottningen.[1] Det här kan tolkas på två sätt, enligt filmen är kärleken mellan Helena och Paris ömsesidig, men hur kan man veta detta? Vissa menar istället att Paris kidnappade Helena och förde henne med sig hem till staden Troja. Andra anser att Helena var förälskad i honom och följde med frivilligt.[2] Deras kärlekshistoria kan med andra ord diskuteras.

Fler tankar som slår en, är om dessa tre gestalter, Paris, Hector och Akilles har funnits på riktigt eller om dem endast är skenbara personer som uppträder i de grekiska myterna. Deras existens diskuteras ideligen, av historiker och litteraturvetare.  Än så länge har inget klart svar färdigställts, dock anser många att dessa tre personer enbart förekom i litteraturen.[3] Det diskuteras även om staden Troja har funnits på riktigt, en del forskare anser att det inte fanns någon historisk förankring i Homeros verk och att staden därför inte kan pekas ut. Dessa forskade drog slutsaten att Troja eller Ilion som staden egentligen hette bara fanns i sagorna. Men efter många års granskning och forskning lyckades Frank Calvert finna staden.[4] Denna utgrävda stad som har hittats var en liten, och inte alls storslagen stad som både Homeros och Petersen, filmens producent framställer den.[5]
Andra källkritiska aspekter som väcks under filmens gång är tiden, i Iliaden utspelar sig kriget i ungefär 10 år medan i filmen enbart i några veckor. Berättelsen om den trojanska hästen stämmer heller inte överrens med Homeros skrifter. Enligt hans texter förekommer hästen efter Akilles död, som är slutet på Iliaden. Medan i filmen existerar hästen innan Akilles död.[6] Att lägga mynt på de dödas ögon, är också ett misstag i filmen. Eftersom det första myntet inte uppfanns förrän cirka 600 år senare än filmens period.[7] Den grekiska begravnings traditionen gick även ut på att placera mynt i munnen på den döde inte på ögonen.[8]
Förbjuden kärlek är en mycket central del av filmens gång. Vilket fick mig att undra om det trojanska kriget verkligen har hänt, eller om det bara är en kärlekshistoria. I filmen får man nämligen följa med alla tre krigshjältar gestalter Paris, Hector och Akilles och deras kärleksliv, vilket sänker filmens historiska syfte och trovärdighet. Detta gör dock Troja till en bra och spännande film, men ur en historisk synvinkel gör det svårt att ta filmen/kriget på allvar. Eftersom det är detta kärleksdrama som styr handlingen framåt. Filmen tenderar också till att vinklas till det trojanska folkets fördel, eftersom det endast är grekerna som anfaller, och Troja endast tar till självförsvar för att skydda sitt folk. Det är även staden Troja som bränns ner och därmed slutar filmen. Detta gör att man har medlidande för Troja. I filmen stöttar man också automatiskt kärleken mellan prins Paris och drottningen Helena. Slutsaten blir då att filmen är vinklad till Trojas fördel.


[1] Valdenshistoria.se Film ”Troja” skriven 13.04.2011 hämtad 2012-09-09 http://varldenshistoria.se/grekerna/film-troja
[2] Wikipedia.se Trojanska kriget skriven 2012-06-18 hämtad 2012-09-09  http://sv.wikipedia.org/wiki/Trojanska_kriget
[3] Valdenshistoria.se Film ”Troja” skriven 2011-04-13  hämtad 2012-09-10 http://varldenshistoria.se/grekerna/film-troja
[4] Informationskompetens.wikipaces.com Troja, trojanska kriget författare Malin G och Frida H hämtad 2012-09-10 http://informationskompetens.wikispaces.com/Troja,Trojanska+kriget
[5] Valdenshistoria.se Film ”Troja” skriven 13.04.2011 hämtad 2012-09-10 http://varldenshistoria.se/grekerna/film-troja
[6] Valdenshistoria.se Film ”Troja” skriven 13.04.2011 hämtad 2012-09-11 http://varldenshistoria.se/grekerna/film-troja
[7] Valdenshistoria.se Film ”Troja” skriven 13.04.2011 hämtad 2012-09-11 http://varldenshistoria.se/grekerna/film-troja
[8] Valdenshistoria.se Film ”Troja” skriven 13.04.2011 hämtad 2012-09-11 http://varldenshistoria.se/grekerna/film-troja

3 kommentarer:

  1. Mycket intressant, framförallt eftersom du har antagit dig en något svårare uppgift: Att skriva en källkritisk text om en film som löst baserar på en fiktiv text vars historiska riktighet i sig är material för diskussion.

    Det som slår mig dock är att författaren verkar utgå från att det Trojanska kriget verkligen inträffade så som i filmen. Efter att ha googlat runt lite hittade jag från Unviserity of Cincinnati och Archeology Institute of America stöd som talar emot detta. Åtminstone verkar kriget inte ha utspelat sig som filmen (och Homeros verk)visar. De arkeologiska fynd som har hittats visar på att "Troja" kan ha varit en riktig stad som existerade under tiden för berättelsen. Notera dock kan; staden kan också aldrig ha funnits, den kan ha varit mindre, den kanske aldrig var belägrad, den kanske hade ett annat namn.

    Alla dessa frågor gör diskussionen svår eftersom man utgår från en rad teoretiska frågor och föreställningar som helt saknar bevis. Jag tycker dock du har gjort ett bra jobb eftersom du tar upp relevant information, håller dig till ämnet och gör konkreta jämförelser mellan film och Homeros verk.

    Källor:
    http://www.cerhas.uc.edu/troy/q404b.html
    http://www.archaeology.org/0405/etc/troy.html

    SvaraRadera
  2. Intressant.... Att det är svårt att ta en film seriöst när den främst riktar in sig på kärlekstrams kan vara förståeligt. Men om de kärleksförhållanden som framkommer i filmen har ett historiskt underlag (eller inte) så är det även då förklarligt. Det sägs att den förbjudna kärleken är den mest spännande. Och under krigstider kan det inte vara helt ovanligt att vilja fokusera på någonting annat än krig och eländigheter, exempelvis kärlek.

    Filmskaparna har valt att göra en spelfilm, som både ska informera och underhålla. Och det är allmänt konstaterat att många människor tycker om att se kärlek och drama, kanske för att det är lätt att sympatiera till om man bor i ett tryggt samhälle?

    Personligen tror jag att kärlek i krig och/eller konflikter är ett effektivt sätt för människor att se varandra som just människor. Den tyder på gemenskap och tolerans gentemot varandra och den kan till och med förena befolkningsgrupper!

    SvaraRadera
  3. vad är syfte med filmen? vad dem lyfta fram?
    /Aman Nazari

    SvaraRadera