tisdag 11 september 2012

The Green Berets

Dagens film var The Green Berets från 1968. Filmen var John Waynes personliga projekt. Trots de korta filmklippen så hoppas jag att ni fick en uppfattning av de källkritisk problemen i denna film. Mer information om filmen se:

Jag bjuder på en bra låt!


Diskutera och kommentera det vi såg idag!

1 kommentar:

  1. The green Beret skulle jag kunna säga är en typisk film för sin tid. Vietnamkrigets motståndsrörelse rörde sig mellan 1962 och 1975. Filmen gjordes mit i denna period. En typisk film som försöker försvara den amerikanska inblandningen i Vietnamkriget. Man ser att filmen har en tendens att försvara USA:s bild i kriget. De lyfter fram argument till varför USA är med i kriget o.s.v. Man ser scenen då man pratar om kinesisk och sovjetisk inblandning. Man lyfter fram kommunismens allvarliga risk och ger en riktig Kallakrigs bild.
    Stort symbolik finns också med i filmen då man presenterar unga pojken som dens föräldrar och vårdnadshavare är mördade. Man skulle kunna säga att pojken symboliserar Vietnam. Och att Peterson är USA som tar hand om pojken och skyddar den mot de onda kommunisterna. Ganska uppenbar propaganda som framkommer där.
    Annan propaganda är också den skadade flickan som var skadad och fick hjälp utav den amerikanska armén. Man ser tydligt där de inte begär om något tillbaka när de hjälper till flicka utan erbjuder mer hjälp.
    När det gäller historiska felaktigheter kan man prata om platsen som filmen anspelas på. Barrskog är inte direkt kopplat till Vietnam som är ett regnskogs område.
    Filmen har som sagt en tendens till att få USA att verka som moder Teresa i det fallet. Det kanske var så eller inte men det betyder fortfarande inte att filmen inte är vinklad eller till och med skapad för att peka ut på just detta. Det är svårt att sen filmen som en historisk källa när den inte alls håller neutralitets måtten till det minsta. Man kan dock se periodens konflikt mellan det amerikanska folket och den amerikanska staten. Där kan den vara användbar som en historisk källa.

    SvaraRadera