onsdag 12 september 2012

The American Dream

Tidsanda! Vad anspelar titeln på filmen The American Dream egentligen på?

Zeitgeist är en annan mycket intressant film som målar upp om världsomspännande konspiration där 'bankirer' ligger bakom bl.a. 9-11 och Vietnamkriget. Filmen avslöjar även sanningen bakom kristendomen - och egentligen alla religioner.  Filmen går även att ses i sin helhet på http://www.zeitgeistmovie.com/ !

Filmer som anspelar på konspirationer är inte särskilt ovanliga - JFK, Da Vinci koden, Enemy of the State är berömda exempel. Det kanske kan vara ett tema för ditt filmtittande?

Min favoritkonspiration är dock att världen egentligen styrs av ödlor från yttre rymden. Det finns bildbevis - se!



George Bush Sr. är en reptil. Obama och alla andra höga ledare också! Helt sant!
NOT!

3 kommentarer:

  1. Titeln anspelar på den Amerikanska drömmen som ofta definieras som en samling ideal. Kortfattat innebär det total frihet att för vem som helst kunna uppnå rikedom, framgång och social rörlighet genom hårt arbete.

    Filmskaparna anser dock att detta är omöjligt genom det finansiella system som idag existerar i USA. Skatten är exempelvis alldeles för hög enligt dem.

    De anser att förändring är genomförbart genom en politisk reformering likt anarki, åtminstone om man ska tro filmens budskap. Deras hemsida länkar till exempelvis American Libertarian Party.

    Filmens skapare berättigar sin ideologi med historiska argument. Konstitutionen och Amerikas förfäder lyfts fram som exempel på perfekt ideologi och tankesätt som både efterföljas. Dock helt utan att betänka de brister som sena 1700-talets Amerikanska ideologier besatt. Slavar var till exempel helt okej.

    SvaraRadera
  2. En för förenklad bild av världens problem. Man presenterar allt som om det vore en jätte liten grupp av människor som har orsakat de store ekonomiska problemen eller den ekonomiska cirkeln. Information faller som regn. Snabbt utan att ge människor tid att tänka efter det de hör.

    Dessutom är allt som presenteras svårt att att undersöka.
    Sedan finns det olika källkritiska problem som där de pratar om politikerns tal och undertecknar "He actually said that". Som om allt information de presenterar är inte sant men just detta är. Mötte som ingen visst om men idag vet hela internet om det. The master som hans namn inte avslöjas av säkerhetsskäl. Saker som inte riktigt stämmer ihop.

    Dessutom är filmen antisemitisk då den presenterar ett monster med banksmän som alla har en judisk näsa. Dessutom pekar man på Rodschild en tysk-judisk familj som sägs har byggt hela imperiet.

    En till förenkling som görs är lösningen då man säger att det enda som behövs är att förstöra alla banker. En vanlig tendens som konspirationsteorier har. Filmskaparna har som redan sagt länkar till American Libertarian Party som har en ganska anarkistiskt tendens i sin politik. Det är alltså svårt att lita på en anarkistiskt, antisemitisk och nationalistiskt filmregissör. Jag tvivlar på filmens historiska värde alltså.

    SvaraRadera
  3. The American Dream intresserade mig ganska mycket då jag odlat ett markant intresse för finanshistoria på gamla (host) dagar.
    Vi kan börja med en analys av urkunden; "The Provocateur Network". Det är en studio ledd av den frugalt omskrivna Tad Lumpkin, medlem i The Libertarian Party. Ett parti som, som jag tidigare nämnt, fram till 2006 själva benämnde sig som anarkister vilket inger föga förtroende om filmens syfte. Än mer optimistisk blir man av att se Tads förklaring till videon där han uttryckligen säger att "Om folk förstod det här så skulle de tycka som jag". Men det tar inte stopp här - de fick ekonomiskt stöd av ingen mindre än David Nott - mannen bakom den 'Libertarianska' tankesmedjan Reason. Behöver jag säga att filmen dessutom ligger uppe som officiellt stödd på Libertarianernas Kalifornska hemsida?

    Men över till de mer praktiska problemen, nämligen att ta sig igenom kaskaden av information de kastar ut. Exempelvis familjen Rothschild var mycket riktigt fabulöst förmögen under sin tid; De lånade ut pengar till Preussen och Storbritannien för kriget mot Napoleon samt till Londons centralbank för att den skulle få likviditet. Nathan Rothschild som porträtteras i filmen har enligt Niall Fergusson i "Ascent of Money" personligen sagt att länders kreditvärdighet fluktuerar efter hans bila. Tvärtemot vad filmen säger finansierade de dock enbart koalitionen under kriget vilket enligt samme Fergusson var en bidragande orsak till Napoleons förlust.
    Samtidigt är Rotschilds också bland världshistoriens mest frikostiga filantroper som har skänkt ofantliga mängder konst, kapital och egendom till välgörenhet, vilket undanhålls i filmen.

    Senare går han till attack mot "Fractional Reserve Banking", ett system som han påstår är gömt från allmänhetens kännedom "som det aldrig var meningen att vi skulle veta om." Det är ett system som går ut på att banker kan låna ut insatta pengar för att öka omsättningar av dem och det är praxis i så gott som hela världen idag. Man kan läsa om det i DN, NYTimes, Youtube eller Wikipedia om man så behagar så väl undangömd är den definitivt inte.

    Angående John F. Kennedy och hans dramatiskt omtalade "Executive Order 11110", så innebar den endast att banken kunde utfärda sk silvercertifikat utan att behöva fråga presidenten varje gång det behövdes. Detta som i ett led att AVLÄGSNA silvret som värdebaserande i den amerikanska ekonomin och inte vice versa som filmen säger att JFK ville. Nästa påstående att Lyndon Johnsson skrev av lagen stämmer heller inte, då den fanns kvar tills Ronald Reagan ersatte den med andra lagtillägg.

    Det första argumentet som dras till med i filmen förlorar sin tyngd i och med att Federal Reserve inte är en privat bank och därmed inte har ett behov av att låna ut pengar för att tjäna dem. De ska låna ut pengar i sista hand till företag som anses vitala för ekonomin (såsom Goldmann Sachs och liknande stora finansinstitutioner) och eventuell vinst skickas direkt till den amerikanska skattkistan (vilket var fallet både 2010 och 2011.)
    I filmen beskrivs allting helt bakvänt då de förklarar det som att de påstådda ägarna av Federal Reserve genom en auktoriserad bulvan tog kontroll över också IRS, eller amerikanska skattemyndigheten, för att på så vis ta kontroll över även de pengar som medborgarna betalar i skatt. Faktum är att papperet Woodrow Wilson skrev under var ett dekret för att kunna införa nationella inkomstskatter.

    Genom hela filmen framhävs Libertarianska budskap, de av Georgios nämnda xenofobiska tendenserna samt rena faktoider och fel. Den är skapad för att vispa upp arga känslor hos amerikaner som missgynnats av ekonomin, som ett bevis på att det finns en syndabock.

    SvaraRadera