måndag 25 mars 2013

Boys Beware



”Boys beware” var en propagandafilm som släpptes i USA 1961 av regissören och producenten Sid Davis. Sid Davis var känd för att skapa så kallade ”socialt vägledande” filmer, alltså filmer som skulle upplysa barn och vuxna hur man bäst uppför sig i samhället. Filmerna visades ofta i skolor som instruktionsfilmer mellan 1950 till 1970 och fungerade som så att dessa skulle upplysa barnen rörande olika ämnen. ”Boys beware” var tänkt att varna samhället för homosexuella män, som i filmen presenteras som allvarligt sinnessjuka människor som kan vara svåra att urskilja från ”andra normala människor” eftersom de ser ut som vilken vanlig människa som helst vilket gör dem till ett större hot. Filmen är gjord på ett sätt som ska göra den intressant för barn med hjälp utav glad musik och mycket förenklat språk där ledande frågor ställs för att göra ”det uppenbara” mer uppenbart.
De som håller på med propaganda försöker ofta få propagandan att se ut som information, vilket Sid Davis var känd för att vara duktig på, om i ”Boys beware” där filmen är gjord som en informativ film för att få oss att tro att detta är nödvändig information. Propagandan är en metod för att medvetet påverka oss att tycka någonting inom ett visst ämne eller inom en viss fråga. Det kan också användas för att stärka ett påstående eller göra något mer eller mindre accepterat.
I filmen presenteras den homosexuella mannen som en pedofil, alltså en person som är farligt för dig och andra. Filmens budskap är överdrivet förenklad, förstärkt och till och med förklädnad för att tydligare få fram syftet som presenteras. Stereotyper används för att utmärka en obehaglig man, och speciellt gällande pojken som används för att så många som möjligt kan känna igen sig och bli berörda. De poängterar ut tydligt att denna pojke är som vilken pojke som helst. Och gång på gång varnas tittarna för olika tecken som dessa personer kan utmärka sig på. Möjligtvis skulle man kunna gå till den punken att kalla detta för skrämselpropaganda i och med att den vädjar till att skrämma folk för homosexuella. Att målar ihop homosexuell med pedofil som en och samma slags person, vilka konsekvenser ger det?
Först och främst kan detta vara det som vi idag ser som den största desinformationen, förutom ”informationen” att homosexuella skulle vara farliga för samhället. Men vi vet mer idag. Under denna tid var tron om att homosexualitet var en sjukdom en allmän sanning som inte ifrågasattes av större delar av samhället. Men i samband med de motståndsrörelser som kom upp under 60-talet där man förespråkade för homosexuellas rätt i samhället blev propagandan allt större och argumenten allt fler för att försöka övertala folket om att det var farligt att vara homosexuella. Att desinformation som denna film idag skulle kunna anses vara beror i grund och botten endast på brister på kunskap om ämnet. Idag har man vetenskapligt bevisat att det inte är en mental sjukdom. Och det är också detta som gör att propaganda sällan håller under en längre tid eftersom det nästan alltid finns motrörelser som vill motbevisa det som sändaren av informationen vill få fram. Framför allt gäller detta med desinformation då det alltid finns en annan ”sanning”. Denna film skulle inte fungera i dagens moderna samhälle, den har åldrats och eftersom den använder stereotyper för sin tid och presenterar ”bevis” som nu har motbevisats. Men detta betyder inte att liknande propaganda fortfarande sprids. Många i exempelvis vår klass reagerade på hur fånig ”informationen” lät och tog det med en klackspark, men detta handlar bara om vad vi är uppväxta med för slags iformation om homosexuella. Men idag är det fortfarande inte accepterat med homosexualitet inom stora delar av världen, och mycket av detta skulle kunna ha sin grund inom den konservativa kristna kyrkan och andra konservativa religioner eller inom många kulturer.
Men det som utmärker filmen som propaganda är att filmen är partisk, den ger ingen chans för mottagarna att vara kritiska eller skapa ett allsidigt resonemang. Detta är detta som kan vara farligt med propaganda, och även göra det svårt att utskilja om det som presenteras är desinformation eller inte.


1 kommentar:

  1. Mycket bra! MVG

    Skulle kunna förklara ytterligare vad för syfte producenten har med propagandan. Är han anställd av regeringen eller vill han föra fram propagandan själv etc. ?

    SvaraRadera