måndag 25 mars 2013

The office war of information





1942 bildade usa the office of war information som gjorde att de kunde kontrollera media genom filmer, bilder och radioprogram där de motiverade människor att delta i kriget och för att mana det amerikanska folket mot en patriotisk syn. (http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Office_of_War_Information Datum 2013-03-24)
”This is the enemy” lyder texten under bilden på en hand som driver en dolk igenom bibeln. På ärmen så syns tydligt nazisternas symbol. Upprörande och motiverande blir bilden för de kristna amerikanerna som blint blir förargade över nazisternas respektlöshet gentemot gud. På den här tiden var kristendomen väldigt central i USA och detta gjorde att man lyckas uppröra majoriteten av befolkningen. Det väckte ett hat mot det tyska folket som inte bara beter sig illa utan går emot gud principer. Detta rättfärdigar givetvis kriget mot tyskarna.
Postern visar hur de inte lever kristet i Tyskland, eller bryter mot kristendomens normer, när de är så pass inhumana och detta skapar en gemenskap för det amerikanska folket och man vill förstöra det onda. I urminnes tider har man använt guds namn i konflikter för att motivera befolkningen.
Genom att påpeka på att nazityskland hotade kristendomen får man genas miljontals människor, att delta i kriget redo att dö för att förinta hotet mot sin tro. Genom att måla upp tyskarna som icke-troende så luras de kristna i USA att delta i kriget och hjälpa till på alla tänkbara sätt. Det intressante med detta är hur majoriteten av tyskarna var troende kristna, så egentligen blir amerikanarna vilseledda. Om de nu inte ser postern som en målning av hur nazisterna förstör kristendomens namn eller missbrukar religionen. USA bildades som ett land som skulle stå för frihet och religionsfrihet, men i och med att majoriteten av befolkningen fortfarande var kristna så träffade postern deras hjärtan.
”This is the enemy” lyder texten under bilden på en hand som driver en dolk igenom bibeln. På ärmen så syns tydligt nazisternas symbol. Upprörande och motiverande blir bilden för de kristna amerikanerna som blint blir förargade över nazisternas respektlöshet gentemot gud.
Målet med the office war var att sprida patriotism, ena folket mot fienden och sprida propaganda. Den här postern lyckas få med alla dessa delar då de enar majoriteten av folket som är kristna, den förklarar hur fienden bryter mot religionen eller förstör den. Postern lyckas definitivt sprida propaganda då den väcker oerhört mycket känslor för den som är kristen eller överhuvudtaget är emot nazisterna som försöker utrota minoriteter som judarna.

6 kommentarer:

  1. kort och koncis text som är informativ men inte så analytisk. Några få stavfel men inget som stör innehållet. Den här texten skrapar bara på ytan av ett annars väldigt intressant ämne.
    Källor finns att styrka de faktiska inslagen i texten vilket är bra men om du använt källorna till resonemang och hade det blivit ännu bättre!

    SvaraRadera
  2. Bristfällig i stil och stavning.

    Bra att du fick med sammanhanget och att USA inte bara var kristet utan grundat som en nation med religionsfrihet. Skulle dock gärna vilja se en större utläggning av just religionsfriheten istället för kristendomen.

    SvaraRadera
  3. Bra påpekat att det amerikanska folket vilseleds i och med att majoriteten i Tyskland var kristna.

    Du skriver att du vet att den var lyckad som propaganda inslag men du har inte några källor som backar upp detta påstående. Med en källa på detta hade du även kunnat förstärka det du tror var syftet med bilden; "Genom att påpeka på att nazityskland hotade kristendomen får man genast miljontals människor, att delta i kriget redo att dö för att förinta hotet mot sin tro". D.v.s. bildens syfte var att rekrytera fler frivilliga till armen.

    Källa på att majoriteten av befolkningen blev upprörd behövs för att ge din text mer trovärdighet.

    "Kristendomen var på den här tiden väldigt central i USA". Den är fortfarande väldigt central i USA.

    Intressanta argument och påståenden men texten kräver mer källor för att kunna uppfattas som trovärdig.

    SvaraRadera
  4. Som jag ser på denna bild handlar det till större del om att försvara USA:s ingrepp i ww2. USA är ett starkt religiöst land och det har dem varit länge. Att visa på att Nazityskland är fientligt mot kristendomen kan väcka stöd för nationens ingrepp i Tyskland. Trots allt om bilden är gjord 1942 kan det förklara mycket. December 1941 utfördes Pearl Harbor anfallet emot USA vilket ledde till att USA drogs med i kriget. Att stödja angreppet med argument var viktigt vilket då denna sorts propaganda bidrog med. Jag tror som sagt att USA avsikt var mera att få folkets stöd hemma för kriget än att "Genom att påpeka på att nazityskland hotade kristendomen får man genast miljontals människor, att delta i kriget redo att dö för att förinta hotet mot sin tro". Finns som sagt saker som kan förbättras och berättas mer ingående i analyses men texten är koncis och intressant.

    SvaraRadera
  5. Jag vill förtydliga att Tyskland förklarade krig mot USA. USA tvingades alltså in i kriget.

    Tänk på att om ni påstår något som ni inte vet med säkerhet så måste det vara underbyggt.

    SvaraRadera
  6. PD
    Utöver att USA tillät sin flotta att anfalla tyska ubåtar fr.o.m. 1941 så skrev de i augusti samma år under Atlantdeklarationen "for the final destruction of Nazi tyranny". Pearl Harbour var i december. USA ville med andra ord ha - och fick - en anledning till att gå ut i fullt krig mot "the Nazi tyrants".
    "Tvingas" in i kriget är lite väl starkt påstående.

    SvaraRadera