måndag 25 mars 2013

Kony 2012


Den femte mars 2012 publicerade organisationen Invisible Children Inc. en kortfilm som skulle informera kring Lord’s Resistance Army och deras ledare Joseph Kony. I denna film informerar organisationen om de katastrofala konsekvenserna som följde av organisation och hur landet lider av rädsla om Konys armé. Det påpekas hur farlig Kony genom att påvisa att han är placerad längst upp på ICC:s lista om personer som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Organisationen uppmuntrar i sin video människorna att sponsra en vis summa i månaden för att stödja kampen att ta fast Joseph Kony och hjälpa ugandiska folket att skydda sig emot LRA. Videon blev ett utbrott och inom enbart en vecka hade 75 miljoner människor sett videon.  Men var det verkligen sanningen som denna korta film framställde?

Efter att filmen släpptes har många kritiserat organisationen hårt för just det agerandet. Den främsta kritiken som gavs till filmen var att den förenklade situationen väl mycket vilket ledde till slut till desinformation. Flera påstående i filmen kan stämma men bilden som ges ut i denna film är väldigt förenklad. LRA beskrivs som en självständig organisation vandrar runt i norra Uganda, mördar de civila och tar till sig barnsoldater. Detta är dock inte hela sanningen. Gruppen stöddes under en lång period av södra Sudans regering som finansierade gerillan för att skapa oro i Uganda[1]. Konflikten som egentligen ligger bakom LRA är NRA:s (National Resistance Army) övertagande av makten år 1986. Yoweri Museveni, nuvarande president, störtade den dåvarande president Tito Okello som var etniskt acholi. Acholier som är en folkgrupp från Norra delen av Uganda blev då oroliga över att förlora deras dominerande plats i den ugandiska försvarsmakten men även kring de massakrerna som NRA utförde när de kom till makt. Detta ledde till att LRA motståndsrörelsen bildades år 1987. Vilket senare skapade en konflikt mellan den södra regeringen (samt olika gerilla organisationer som de samarbetade med) och Norra acholi folket.[2] Det som också inte nämns i filmen är att den ugandiska nuvarande regeringen, tidigare NRA, har begått en stor del brott mot mänskligheten likt LRA har gjort.[3] Dessutom nämns inte i filmen att situation har sedan 2006, som fredsavtalet har tecknats, varit hyfsat lugn. Kony befinner sig inte i Uganda numera och antalet medlemmar av organisationen är numera stabil vid ca 250 personer [4].

Genom att dölja ovanstående information omvandlas organisationens film från informativ till desinformativ. Organisationen sägs stödja det ugandiska folket genom välgörenheten men stödet går till den ugandiska regeringen som har begått samma brott som Kony och LRA har gjort. Dessutom har en bild publicerats där filmens skapare fotograferas med tung beväpning och en gerilla organisation i södra Uganda som samarbetar med regeringen[5]. Filmen är dessutom propagerande och gjord för att påverka åhörarna. Första steget som ta av filmskaparna är att bygga upp internets storhet genom att visa olika rörande klipper som exempelvis en kvinna som hör sin röst för första gång vid 29 år åldern. Det talas om hur internet kan förändra världen och sprida idéer som leder till förändring. I princip byggs allt detta upp inför deras idé. I fortsättningen visas hans sons barnfödda för att förklara om hur alla människor är lika och började sitt liv på samma sätt. I samband med det vissas olika lyckliga bilder på de nyblivna föräldrarna. Till följd av det kommer påståendet om att vi lever i en orättvis värld och hur han vill introducera en bättre värld för sin son i framtiden. Denna kombination är till avsikt att röra åhörarna och skapa en känslighet kring ämnet. Efter att visa hans lyckliga familj kom han att introducera Jacob som var raka kontrasten till detta. Ett litet barn som pratar om sin upplevelse att se sin bror bli avrättad och sedan gråtande berättar om att han skulle hellre dö än leva som han gjorde. Filmen skapar skuldkänslor hos publiken genom att påpeka hur man i västvärlden lever sitt liv utan att ens känna till vem Joseph Kony är och hur han har använd sig av 30000 tusen barnsoldater. Efter att ha skapat dessa skuldkänslor kommer lösningen om vad man kan göra för att förbättra situationen. Då lanseras kampanjen Kony 2012 som ska ge lösningen med donering av pengar för att hitta Kony och gripa honom. Samtidigt som den informationen framställs informeras åhörarna om framgången som organisationen har haft på senaste åren och hur man inte ska stanna upp utvecklingen. Avslutningsvis återknyter filmen till början och framställer hur stor denna idén och projektet kan bli med hjälp av internet och åhörarnas agerande.

Slutsatsen som kan dras ur denna undersökning av Kony 2012 är huruvida en icke helhets bild och desinformation kan missleda massorna och påverka deras tänkande. Med hjälp av förenklad fakta och ibland desinformation kan målgruppen skapa en felaktig uppfattning om situationen och därefter acceptera vissa saker enklare. Genom att filmen förenklar bilden om vilka som är ”de onda” och vilka som bör hjälpas kan åhöraren enkelt bli sympatisk för de starkares drabbade barn och missa faktorn att dagens regering har faktiskt begått samma brott. Fokusen ligger på den enkla lösningen och de förenklade fakta som framställs. Alltså används väckningen av olika känslor (frustration, sympati och skuldkänslor) för att leda åhöraren till ett icke källkritiskt acceptans av information som framställs. Och detta görs redan i början av filmen för att senare servera informationen och ännu längre fram ge den enkla lösningen, donera. Den propagerade filmen är alltså gjord för att manipulera det allmänna tänkandet genom att använda känsloväckande scener och förenklad fakta. Genom att sedan servera en enkel lösning kan man påverka massans agerade och få ett önskat resultat. Detta är precis det som Kony 2012 men även det som har skett förr i tiden för att manipulera massorna med hjälp av propaganda. Exempel på det är de amerikanska filmerna under kalla kriget som bygger på exakt samma taktik. På detta sätt byggdes dagens antikommunistiska uppfattning upp. Under flera år manipulation har man lyckats bygga upp en aggression och rädsla kring kommunismens namn. Samma negativa propaganda skedde under Nazitysklands period emot judarna. Genom att skapa den bilden om den taskiga med judiskt näsa figur som sugit åt sig alla pengar lyckades Tyskland etablera denna bild i landet och sprida antisemitism. Likt Konys negativa propaganda är även propagandan som idag sker emot fundamentalistiska muslimska grupper. Propagandan och desinformation finns överallt och är där för att manipulera och forma allmänbildningen. Mycket av fördomarna som har funnits genom tiderna beror på just propaganda. En förenklad och generaliserad uppfattning är just det som propaganda försöker att komma åt. Även kyrkas världsuppfattning under medeltiden kan karakteriseras som något sådant. Så med hjälp av sina instrument har propaganda format och manipulerat det allmänna tänkandet och skapat vissa stereotyper och fördomar för att leda utvecklingen till det önskade hållet.






[1] Herrens motståndsarmé, Wikipedia.
[2] Lord’s Resistance Army, Wikipedia.
[3] Annual Report 2011(Uganda), Amnesty International.
[4] Lord’s Resistance Army, Wikipedia.
[5] 'Neo-colonialist' Kony 2012 filmmakers forced to release video defending themselves as photo reveals them posing with heavy weapons in Africa, Daily Mail.

4 kommentarer:

  1. [i]Noterade idel grekisk brytning i denna mycket trevliga uppsats vilket gjorde den högintressant för Carls kritiska öga.

    Men var det verkligen sanningen som denna korta film framställde? [/i]
    Jag förstår inte kontexten till denna frågeställning. Det är ju sant att filmen har förmedlat sitt budskap till väldigt många människor men jag förmodar att du åsyftar något helt annat.

    Intressant att du tar upp att propaganda är ofta i förenklad form. Filmen tar ju ej upp problematik i metoderna de använder sig av, de finansierar ju nämligen rebellgrupper (tror jag) alternativt den ugandiska regeringen (den är inte helt felfri den heller, i hänsyn till behandlingen av homosexuella). Men min följdfråga är dock om filmen inte varit av nytta då den har skapat en omfattande diskussion kring hur man motarbetar krigsförbrytare på det globala planet, hur en enskild kan bidra och vara med och påverka? Ofta så omnämns Kony 2012 som en film med slutligen positiva konsekvenser, då många började att engagera sig och diskutera frågan än att vara ovetande. Det här kanske är en dimension för mycket och vissa avgränsningar kan göras, men det är här en typ av exempel på att även din kritik av filmen är förenklad på samma sätt som propagandan du nämner.

    Jag orkar inte skriva mer.

    SvaraRadera
  2. Bra analys av sammanhanget och hur vi uppskattar filmers utformning 2012.

    Vad är egentligen syftet med propagandan?
    Vad vill producenterna uppnå och varför? De vill påverkar människor känslomässigt, men varför? Vad har propagandan lett till/vilka konsekvenser har uppstått förutom att människor får en sned bild av konflikten? En djupare analys av detta och lite mindre förklaringar till propagandan hade varit intressant

    SvaraRadera
  3. Syftet med filmen kan vara att få människor att se den, organisationen Invisible Children hade innan den här filmnen publicerat ett antal filmer rörande LRA och Kony som fått långt ifrån samma uppmärksamhet och respons som Kony 2012. De bakom filmen kan ha insett att det krävs "Hollywood" för att väcka intresse.

    Kan det inte också vara så att organisationen och USA vill ha en inledning att gå in i Uganda, kanske av politiska och ekonomiska skäl? Kanske för att de vill åt landets olja? Om de har en fin och bra anledning att gå in i landet så kommer agerandet inte bli lika relevant att ifrågasätta? Tänk på USAS intrång i andra länder, ex. War against terrorism.

    SvaraRadera
  4. Undvik spekulation om motiv som ni inte kan underbygga. Det blir enbart konspiratoriskt och visar mer era fördomar. Använd Occams rakkniv!

    SvaraRadera